Risotto - İtalyan Yemek Sanatı

Risotto - İtalyan Yemek Sanatı

Deniz Mahsüllü Risotto - Milano Stili
Deniz Mahsüllü Risotto - Milano Stili

Risotto: Bir Lezzet Deryası

Risotto İtalya'nın en tanınan yemeklerinden birisidir. Temel olarak bol nişastalı ve kısa gövdeli          (arborio ) pirinç ve et/sebze suyu ile yapılır. Çeşitli aromalarda risottolar oluşturmak için tereyağı, safran, pancar tozu ve parmesan peyniri en sık kullanılan malzemeler arasındadır. Yemeğin tarihi ve kökeni hakkında çelişkili teorilervardır, ancak pirincin ilk olarak İtalya'ya Orta Çağ'da Araplar tarafından  getirildiği kesindir.

Akdeniz iklimi kısa taneli pirinç yetiştirmeye elverişli olduğundan, öncelikle Venedik, Cenova ve çevre bölgelerde olmak üzere büyük miktarlarda pirinç satılmaya başlandı. Pirinç popülerleştikçe, Po vadisi, Lombardiya, Piedmont, Veneto ve Milano şehrinin temel gıdası haline geldi.




Risotto'da Safran kullanımı, Milano bölgesininde meşhurdur ve efsanevi Risotto alla Milanese bu şekilde yapılır. Bugün bile, risotto genellikle aynı temel bileşenler kullanılarak hazırlanır: pirinç, et suyu, tereyağı, şarap, parmesan peyniri, safran ve soğan.

Yemek dünya çapında servis edildiğinden, aralarında trüf, mürekkepbalığı mürekkebi, kuşkonmaz, sosis, deniz tarağı ve dana eti gibi birçok farklı malzeme içeren çeşitli varyasyonları da mevcuttur.



Milano'da Risotto Yenebilecek En İyi Restoranlar;

1. Ratana, Milano


Dünyanın en iyi Milano usulü risottosu Ratana'da yapılıyor. Ratana, Milano'da Via Gaetano de Castillia, 28, 20124 Milan adresinde bulunuyor.

https://www.ratana.it/


Risotto alla Milanese
Risotto alla Milanese

2.Trattoria Milanese, Milano

Trattoria Milanese, risotto severler için adeta bir cennet. Burada, incecik sarı pirinç tam kıvamında pişmiş ve eşit şekilde soğumasını sağlayan düz bir tabakta, yarım saatlik aralıklarla masanıza geliyor.

Bu sunumun özelliği, pirincin düz tabakta yayılarak kenarlara kadar ulaşması ve böylece eşit şekilde soğumasını sağlaması. Bu sayede risotto hem ideal sıcaklıkta hem de tüm lezzetiyle servis ediliyor.