Parmagiano Reggino

Parmagiano Reggino

Parmagiano Reggino



Dünyanın en kaliteli peynirleri arasında sayılan Parmigiano Reggiano, taze ot ve saman üzerinde otlayan ineklerin çiğ, yarı yağsız sütünden yapılır. Sert, kumlu bir dokuya sahiptir ve peynirin ne kadar olgunlaştığına bağlı olarak lezzetleri değişir.

undefined

Parmigiano Reggiano'nun kökenleri, Benedictine ve Sistersiyen rahiplerinin Po Vadisi sulak alanlarını geri aldığı ve bu çok değerli peyniri üretmeye başladığı Orta Çağ'a kadar uzanıyor. Ortaya çıktığı ve esas olarak iki şehir devleti Parma ve Reggio Emilia'da üretildiği için, peynire "Parma ve Reggio Emilia'dan bir peynir" anlamına gelen Parmigiano Reggiano adı verildi. Peynir adını 19. yüzyılda almıştır ve kelime sırasının tamamen alfabetik sıraya göre olduğu tahmin edilmektedir.


Parmesan Peyniri
Parmesan Peyniri

Bugün peynir resmi olmayan Parmigiano markası tarafından satılmaktadır, bunun nedeni Parma'nın 16. yüzyılda Parma ve Piacenza Dükalığı'nın başkenti olduğunda bu peyniri Parma'dan geliyormuş gibi tanıtmaya başlamasıdır. Bugün Emilia-Romagna'daki Parma, Reggio Emilia, Modena ve Bologna illerinin yanı sıra Lombardiya'nın Mantua eyaletinde de üretilmektedir.


Parmigiano'nun şu çeşitleri mevcuttur: Mezzano (2. seçim, 12-15 ay yaşlandırma), Parmigiano Reggiano (12-24 ay veya daha uzun yaşlandırma) ve 18 ay sonra ek bir kalite değerlendirme testini geçmesi gereken Parmigiano Reggiano Extra yaşlandırılabilir.



Parça parmesan peyniri
Parça parmesan peyniri

Bu çok yönlü peynir, birçok klasik İtalyan yemeğinde kullanılan temel malzemelerden biridir; makarna, sebzeli çorba ve konsomun üzerine rendelemek için idealdir, ancak aynı zamanda tipik olarak ham yiyecekler, salatalar ve taze meyve veya kuruyemişlerle servis edilen sofra peyniri olarak da tüketilebilir.



PARMA BÖLGESİ İtalya

MODENA İLİ, İtalya

REGGIO EMILIA İLİ, İtalya

BLOGNA BÜYÜKŞEHRİ, İtalya

MANTUA İLİ, İtalya